Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

HTML

Vér és Könnyek

Etnikai feszültségek, háborúk, és elnyomás. Vér és könnyek minden mennyiségben a világ egzotikus helyeiről. Egy hírfüggő proli szemszögéből.

Friss topikok

Címkék

30y (1) Afrika (2) Al-Aszad (3) alavita (3) Aleppo (2) Amara (1) Amira (1) Ázsia (3) Barack Obama (1) Basr (1) Bejrút (1) berber (1) Berri (1) Boko (1) buddhizmus (1) Burma (1) csata (1) drog (1) dzsihád (1) dzsihad (1) Dzson (1) dzsungel (1) egyenjoguság (1) Észak (1) Fadela (1) fehér mudzsahedinek (1) FEMEN (1) feminizmus (1) franciák (1) Frangieh (1) Gemayel (1) háború (5) hajó (1) Haram (1) harc (1) Hezbollah (1) Igbo (1) insta (1) Irán (1) Iszlám (5) Jihad (1) John Kerry (1) kamikaze (1) Karen (1) katasztrófa (1) Kim (1) Kína (1) kommunizmus (1) Korea (1) közel-kelet (1) Közel-Kelet (3) kurdok (1) légicsapás (1) Libanon (1) Líbia (1) lol (1) mellek (1) Ne (1) népirtás (2) Nigéria (1) Nimitz (1) nukleáris (1) Obama (2) olaj (1) olajfolt (1) ópium (1) Osama Bin Laden (1) polgár (1) repülőgép-hordózó (1) Rohingja (1) RPG-7 (1) Sabina Selimovic (1) Samra Kesinovic (1) selfie (1) Shan (1) Shell (1) Száhel (1) Szaud Arabia (1) Szíria (4) szunni (1) T-72 (1) tengeri (1) terrorizmus (2) Thaiföld (1) tinik (1) tuareg (2) Tunézia (2) ujságírok (1) Un (1) ütközet (1) városi harc (1) videó (1) Win (1) yolo (1) Yoruba (1) Címkefelhő

Szíria: Internet vs. Profi ujságírók

2013.04.12. 21:33 Körzeti Meghízott

A következő bejegyzés tele van linkekkel és videókkal, amik halált és szenvedést tartalmaznak. Ha nem bírod az ilyesmit semmiképp ne nézz meg egyet se!

Mindenki látta ugye Szlankó Bálint riportját Szíriáról? 06:09-nél meglepődött, és némileg felháborodott hangsúllyal közli, hogy az Al-Aszad rezsim válogatás nélkül lő civilekre.

Az igazság az, hogy ebben semmi meglepő nincs. Aki valamennyire is érdekelt a hadtudományban az tudja, hogy a gerilla hadviselés nem teljesen új találmány, csak egész egyszerűen nem volt idáig elég hatékony. A múltban ugyanis nem volt civil/katona felosztás. A sereg, ami elfoglalt valamit netán végigvonult valahol általában minden útjába kerülő falut felgyújtott, és mindenkit megölt, pontosan azért, hogy elkerülje az aszimmetrikus hadviselésbe keveredést. A római légiók egyébként a lázadó provinciákban szívesen tömködték meg az életben maradt férfiakat csak, hogy érzékeltessék, hogy ha kivonulnak, ki marad a főnök. A riportban látható modernebb megoldást végülis a britek találták ki a búr háborúban: a civilek büntetése és/vagy koncentrációs táborok.

Van viszont a háborúnak az a része, amit a tudósítások nem adnak vissza és nem is lennének rá képesek. Ötven évvel ezelőtt felvenni valamit egy katonának, pláne közzé tennie lehetetlen volt. A kamerák azonban sokkal olcsóbbak lettek, ezért az olyan pokoli helyeken is rengeteg van belőlük, mint Szíria. Aminek a hozzám hasonló kocka örülhet azok olyan ritka videók, mint ez: ritkán lehet látni egy T-72-t felrobbanni az biztos. Feltűnhet a gyalogsági támogatás teljes hiánya, amely valószínűleg hozzá járul ahhoz, hogy Aszad erői vesztésre állnak. Akiknek esetleg több idejük van, nézzék meg ezt a két részes videót. Nem hiszem, hogy láttam ettől jobban dokumentált városi harcot. Lassú, mint, ahogyan általában egy konvencionális hadsereg harcol.

A másik része az aszimetrikus háborúban sokkal gyakrabban előforduló történések. A nyilvános kivégzések, merényletek és civil áldozatok.  A Berri klán kivégzése úszott végig a sajtón két hete. Nem tudom, mennyi közük lehet a libanoni Nabih Berrihez nem tartom elképzelhetetlennek, hogy rokonok. Ők az Aszad rezsim egyik tradícionális klánja voltak egészen addig, amíg a szunniták el nem kapták őket.

Tőlük viszont vannak sokkal ártatlanabbak is. Itt van ez a nagyon a szerencsétlen ember, aki belefut egy járőrbe, nem tudok arabul, de ahogy látszik könyörögni, próbál. Persze teljesen feleslegesen. Érdekes tanulmány lehet a Vörös Októberen és a mindenféle FPS fantáziaháborúban felnőtt generációnak. Nincs végső beszéd és főleg nincs utolsó esély a megmenekülésre.

A nyugati média úgy tűnik végleg a szunnita felkelők mellett tette le a voksát, a keletiek pedig az alaviták mellett. Szóval, aki kiegyensúlyozott tájékoztatásra vágyik, legjobban teszi, ha kevésbé támaszkodik a riporterekre, és inkább használja a Google-t. Aki pedig továbbra is polgárháborút vizionál Magyarországra jobb, ha elkezdi tanulmányozni a fenti videókat különös tekintettel az utolsó kettőre.

Gerillának lenni ugyanis nem csak azzal jár, hogy olyan emberekre lövöldözöl, akiket utálsz, hanem azzal is, hogy elfogadod: az unalmas családodat és a barátaidat már halálra kínozták valahol. A kevésbé elfogultnak pedig: civilnek lenni annyit jelent, hogy elkapnak a szakadt pufi dzsekidben az utcán, és agyonlőnek fényes nappal.

Érdekes lenne tudni, hogy a szunnita videók alatt miért nincs zene vagy bármiféle propagandaanyag. Az alaviták pedig sokkal csendesebbnek tűnnek akció közben. Nem tudom, hogy ez a valamiféle kulturális különbség lehet-e. Ha valaki esetleg tudja, mert Iszlám-szakértő, netán van szír kötődése az mindenképp írja meg.

Szólj hozzá!

Címkék: videó harc háború Ázsia Szíria Közel-Kelet Iszlám T-72 Basr Al-Aszad szunni alavita RPG-7 városi harc Aleppo Berri ujságírok

A bejegyzés trackback címe:

https://vereskonnyek.blog.hu/api/trackback/id/tr65220201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása